<figure class="image"> </figure><figure class="image"> </figure><figure class="image"> </figure><figure class="image"> </figure><figure class="image"> </figure><figure class="image"> </figure><p style="text-align:center;">I veckans podcast lovade jag receptet på säsongens guldbullar. Jag har snott det rakt av </p><p style="text-align:center;">från @fredriksfika (tackar och bockar)</p><h2 style="text-align:center;"><strong>Ingredienser</strong></h2><p style="text-align:center;">5 dl mjölk</p><p style="text-align:center;">50 g jäst för söta degar</p><p style="text-align:center;">1 g saffran, 2 pkt</p><p style="text-align:center;">1 tsk strösocker (till att mortla saffran med)</p><p style="text-align:center;">150 g rumsvarmt smör</p><p style="text-align:center;">1 tsk salt</p><p style="text-align:center;">1 dl strösocker</p><p style="text-align:center;">14-15 dl vetemjöl special (det går även bra med vanligt vetemjöl)</p><p style="text-align:center;"><strong>Fyllning</strong></p><p style="text-align:center;">150 g rumsvarmt smör</p><p style="text-align:center;">1 dl strösocker</p><p style="text-align:center;">2 msk vaniljsocker</p><p style="text-align:center;"><strong>Pensling:</strong></p><p style="text-align:center;">50 g smör</p><p style="text-align:center;">2 dl strösocker</p><p style="text-align:center;">2 tsk nymalen kardemumma</p><h2 style="text-align:center;"><strong>Gör så här</strong></h2><p style="text-align:center;">Ljumma mjölken till 37 grader.</p><ol><li style="text-align:center;">Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.</li><li style="text-align:center;">Mortla saffranet med 1 tsk strösocker, blanda ner i degvätskan.</li><li style="text-align:center;">Tillsätt smör, salt, strösocker och nästan allt vetemjöl, spar lite till utbakning.</li><li style="text-align:center;">Arbeta degen cirka 10 minuter i maskin eller dubbelt så långt för hand till en elastisk och smidig deg som släpper från kanterna av bunken.</li><li style="text-align:center;">Täck bunken med duk och låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter.</li><li style="text-align:center;">Blanda alla ingredienser till fyllningen.</li><li style="text-align:center;">Knåda degen smidig på lätt mjölat bakbord. Kavla till en stor rektangel på cirka 60x40cm.</li><li style="text-align:center;">Bred på fyllningen över hela och vik ihop till ett treslag (vik in sidorna, en i taget till en tredjedel av degen så att det blir tre lager)</li><li style="text-align:center;">Kavla degen lite så den blir slät och jämn, skär ca 1,5 centimeter breda strimlor och rulla in båda sidorna så att det blir som en klassisk lussekatt. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Jag länkar till en film här längre ner till Instagram så blir det extra tydligt hur jag gjorde</li><li style="text-align:center;">Baka mitt i ugnen 8-10 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på plåten.</li><li style="text-align:center;">Vid servering: Pensla bullarna med smält smör och doppa i strösocker blandat med kardemumma. </li><li style="text-align:center;"><strong>TIPS:</strong> Man kan pensla med uppvispat ägg innan ugnen och stoppa i russin om man vill. De går utmärkt att frysa in, men gärna innan man penslat med smör och doppat i socker så kan man göra det när man ska servera dem istället så håller de sig extra fina. </li></ol>